Mixul perfect

Vinul & Branzeturile

Niciun cuplu culinar nu e mai potrivit ca vinul si branza. Dar nu trebuie să uitam ca, intr-o pereche, este fundamental sa existe chimie, asemanari si gusturi comune. Asadar, faptul ca branzeturile merg de minune cu vinul, insa trebuie sa le asociezi in mod corect, daca vrei sa te bucuri de adevarata valoare a fiecaruia dintre ele. Asocierile se pot baza pe notele florale sau minerale ale branzeturilor si vinului, dar isi pot gasi echilibrul in structura si aroma acestora, care se alatura pentru o experienta completa. Cele mai potrivite asocieri care vor scoate in evidenta arome nebanuite atat din branzeturi, cât si din vin sunt:

Branzeturile proaspete precum Feta, Burrata sau Chévre – Sauvignon Blanc, vinuri rosé seci sau spumant rosé. Branzeturile cremoase, cu mucegai alb precum Brie sau Camembert – Sampanie, Chardonnay si chiar si Pinot Noir. Muenster merge cu Riesling si vinuri rosii de Burgundia. Branzeturile tari si maturate ca Emmental, Gruyere, Cheddar, Parmezan, Gouda – vinuri rosii bogate in taninuri – Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon, vin sherry.

Vinul rosu merge cu: carne rosie – vita, porc, vanat, unele deserturi, in special cele cu ciocolata, tiramisu in mod special, paste cu sos rosu, pizza, lasagna, gulas, branzeturi precum Emmental, Parmezan, Gouda sau Muenster

Vinul alb merge cu: carne slaba – pui, curcan, peste, fructe de mare, sushi, paste cu sos alb, salate, deserturi, branzeturi precum Feta, Brie sau Camembert

Vinul rose merge cu: salate si mancaruri usoare, aperitive, branza de capra, deserturi variate, preparate cu rata sau curcan, poate merge inclusiv cu preparate cu carne rosie si cu diverse tipuri de branzeturi.

ALEGERE INTELEAPTA

Recomandari generale

Regulile de servire a vinurilor în timpul mesei spun ca vinurile albe se servesc mereu inaintea celor rosii, insa ordinea se schimba în cazul in care discutam de vinuri albe dulci. Vinurile seci se beau mereu inaintea celor dulci, iar vinurile usoare se servesc mereu înainte celor aspre si corpolente. De asemenea, ordinea corecta este servirea vinurilor tinere înaintea celor mai vechi si a a celor racite inaintea celor la temperatura camerei. In ceea ce priveste temperatura, trebuie sa stii ca vinurile rosii se servesc de obicei la temperatura camerei, în vreme ce vinurile albe si rosé trebuie racite înainte de a fi consumate.

Ori de cate ori nu stii ce vin sa asociezi la un anumit fel de mancare, ghideaza-te dupa regulile de mai jos:

  • gusturile opuse se complimenteaza între ele, asadar un vin dulce merge la o mancare acra sau sarata
  • ghideaza-te dupa temperatura de afara – iarna se servesc vinuri rosii si mai corpolente, iar vara se beau vinuri albe si rosé
  • carnurile rosii merg cu vinuri rosii, iar carnurile albe, salatele si preparatele usoare merg cu vinuri albe
  • mâncarurile mai grele merg cu vinuri corpolente
  • deserturile merg cu vinuri dulci
  • pestele merge mereu cu vinuri albe
  • daca preparatul servit a fost gatit cu vin, la masa se serveste acelasi tip de vin

Esti curios ce rezulta din diverse combinatii de arome? Ca sa-ti dai seama care este rezultatul diverselor asocieri dintre mancaruri si vinuri, iti oferim un mic ghid in acest sens, cat si niste recomandari:

  • Acid + Acid = rezultatul va fi unul lipsit de farmec, vinul isi va pierde aroma in fata aciditatii mancarii, asa ca nu trebuie combinate
  • Acid + Mancaruri bogate in grasimi = o combinatie de succes pentru ca cele doua componente se complimenteaza reciproc
  • Amar + Amar = ca si in cazul asocierii acid + acid, nici de data asta nu vei avea parte de un rezultat prea gustos, asa ca e cazul sa eviti asocierea unui vin amar cu o mancare amaruie
  • Amar + Mancaruri bogate in grasimi = este o asociere castigatoare din toate punctele de vedere, incearc-o si nu vei mai renunta niciodata la ea
  • Dulce + Sarat = poate fi o combinatie de succes, care sa aduca un farmec deosebit cinelor tale, insa este o imbinare rezervata celor cu gusturi deosebite, clar nu pentru toata lumea

Dupa ce ai parcurs acest articol ai aflat cu siguranta ce vin poti asocia cu cina din seara asta, insa trebuie sa stii ca, in definitiv, un vin cu adevarat bun si un preparat delicios si pregatit cu drag merg mereu bine impreuna, indiferent de aciditate, corpolenta sau alte astfel de aspecte.

Sursa Cramele HISTRIA

OFERTELE NOASTRE PERIODICE

Înregistrează-te & Câștigă

Vă trimitem, pe e-mail, cele mai noi oferte de vinuri cu reducerile aferente pe care le merită pasionații de calitate ca dumneavoastră.

Multumim pentru mesaj. A fost trimis.
Amintampinat o eroare in trimiterea mesajului. Incearca din nou.

DIN VIE ÎN PAHARUL DUMNEAVOASTRĂ

Excursii în cramă

La solicitări de grupuri, puteți să vă bucurați de excursii ce presupun degustare de vinuri în cramele care vă oferă aceste vinuri fabuloase pe site-ul nostru.

VREAU SĂ VIZITEZ CRAMELE