-
De pe colinele insorite ale Dobrogei, in apropierea cetatii Histria, acest cavaler al gustului se serveste la o temperatura cuprinsa intre 7° si 10°C putand fi asociat cu fructele de mare, pestele gras, carnea alba de pui si legume trase in tigaie.
-
Acest soi cultivat de mai bine de două milenii in spatiul romanesc isi gaseste radacinile in sudul Greciei antice unde se comporta ca o moneda de schimb in procesul de troc. Se recomanda cu o mare persistenta gusto-olfactiva, intensitatea aromei mentinnandu-se la invechirea in sticla pana la 7-8 ani dupa care intensitatea cunoaste o plafonare. u o mare .
-
Pinoit Noir 413, obținut din fermentatia unor struguri cu pretentii, caracterizati de forma de con de pin pe care o au inainte de a fi culesi. Cand este tanar, strugurele din care este obtinut acest soi de vin, ofera caracteristici complexe de cirese, prune, si capsuni dar pe masura ce se matureaza, carcateristicile sale includ tente de stafide, fan, tutun, ciuperci sau piper negru. Este un vin amplu, rotund, moale, alcoolic cu o pondere 12-13 %.
-
Feteasca Neagra 413, face parte din grupul soiurilor Teinturier si este produs dintr-un soi de struguri cu o culoare inchisa. Strugurii ce compun vinul, renumit pentru calitatile sale pentru santatea inimii, au o fertilitate mijlocie, facand parte din categoria soiurilor autofertile. Se recomanda, cu precadere, in cupaje precum mousse au Chocolat cu ciocolata neagra, ardei iute, piper rosu si sare de mare sau alaturi de file de vita la tigaie cu unt si ierburi aromate.
-
Cel mai important aspect care trebuie subliniat este faptul ca maturarea rezervelor rotunjeste aceasta mineralitate si aciditate ridicata a vinului. Acest vin alb sec, baricat in stejar nou romanesc este recomandat a fi servit alaturi de preparatele din peste sau mancarea traditionala cu afumatura.
-
In zona Stefanesti, pe dealul Marcea, solurile acide si grele, cu umiditate ridicata, mentin aciditatea naturala a strugurelui si transfera mineralitate in vinurile obtinute. Este un vin care se serveste rece alaturi de branzeturi, cel mai indicat fiind cheddar simpla. Trebuie precizat totusi ca, daca acest vin este prea rece, aromele și gustul sunt reduse la „tăcere” asa ca recomandam o temperatura de servire de 10-12 grade Celsius.