Vinul sec, cu adevărat bun, este acela care are mai puțin de 4 grame de zahăr /litru iar francezii și italienii cunosc cel mai bine acest lucru. Totuși, nu trebuie să uităm că în cazul șampaniei, volumul de zaharuri trebuie să fie între 17 și 35 de grame.
-
Vin alb sec, cu aciditate ridicata si arome florale, cu aciditate si mineralitate puternica in bun echilibru. Este indicat alaturi de carnea rosie, carnea de vanat, de miel sau de oaie, mancarurile traditionale romanesti care sunt mai consistente merg excelent alaturi de un pahar de Feteasca Regala.
-
Corp si taninuri medii, cu aciditate ridicata, are arome subtile. Se serveste alaturi de carnea rosie sau mancarurile traditionale romanesti care sunt mai consistente si care cer un pahar de Feteasca Alba.
-
Este un soi international de mare valoare, cu o aciditate ridicata si taninuri medii si cu bune rezultate in zona Stefanesti. Se serveste alaturi de salate de vara, peste, fructe de mare, pui, branzeturi proaspete care cer un pahar de Sauvignon Blanc.
-
Chardonnay este un soi care a luat nastere in regiunea franceza Burgundia, dar care s-a raspandit rapid pe intreaga suprafață a globului. Strugurele de Chardonnay are boaba verde, mare si robusta iar vinul rezultat are o culoare galbui-untoasa, de opacitate ridicata fiind indicat, rece, alaturi de peste, creveti sau scoici.
-
Este un cupaj de Sauvignon Blanc și Feteasca Regala, sec, foarte proaspat, cu arome subtile de soc si mar verde. Se remarca prin eticheta transparenta pe care este reprezentata coordonata de longitudine a Cramei Stefanești. Poate fi servit alaturi de carne alba, peste sau fructe de mare sau chiar risotto.
-
Cel mai important aspect care trebuie subliniat este faptul ca maturarea rezervelor rotunjeste aceasta mineralitate si aciditate ridicata a vinului. Acest vin alb sec, baricat in stejar nou romanesc este recomandat a fi servit alaturi de preparatele din peste sau mancarea traditionala cu afumatura.
-
In zona Stefanesti, pe dealul Marcea, solurile acide si grele, cu umiditate ridicata, mentin aciditatea naturala a strugurelui si transfera mineralitate in vinurile obtinute. Este un vin care se serveste rece alaturi de branzeturi, cel mai indicat fiind cheddar simpla. Trebuie precizat totusi ca, daca acest vin este prea rece, aromele și gustul sunt reduse la „tăcere” asa ca recomandam o temperatura de servire de 10-12 grade Celsius.
-
Acest soi cultivat de mai bine de două milenii in spatiul romanesc isi gaseste radacinile in sudul Greciei antice unde se comporta ca o moneda de schimb in procesul de troc. Se recomanda cu o mare persistenta gusto-olfactiva, intensitatea aromei mentinnandu-se la invechirea in sticla pana la 7-8 ani dupa care intensitatea cunoaste o plafonare. u o mare .
-
Feteasca Neagra 413, face parte din grupul soiurilor Teinturier si este produs dintr-un soi de struguri cu o culoare inchisa. Strugurii ce compun vinul, renumit pentru calitatile sale pentru santatea inimii, au o fertilitate mijlocie, facand parte din categoria soiurilor autofertile. Se recomanda, cu precadere, in cupaje precum mousse au Chocolat cu ciocolata neagra, ardei iute, piper rosu si sare de mare sau alaturi de file de vita la tigaie cu unt si ierburi aromate.
-
Pinoit Noir 413, obținut din fermentatia unor struguri cu pretentii, caracterizati de forma de con de pin pe care o au inainte de a fi culesi. Cand este tanar, strugurele din care este obtinut acest soi de vin, ofera caracteristici complexe de cirese, prune, si capsuni dar pe masura ce se matureaza, carcateristicile sale includ tente de stafide, fan, tutun, ciuperci sau piper negru. Este un vin amplu, rotund, moale, alcoolic cu o pondere 12-13 %.
-
Numele vinului este inspirat de numele vinului produs de Liviu Rebreanu in onoarea sotiei sale Fanny Rebreanu, in Stefanesti, unde detinea o casa “frumos potrivita cu cinci pogoane de vie”. Romancierul nostru selecta, imbutelia si eticheta cele mai bune vinuri din crama sa cu eticheta Truda Fanny asa ca, in cinstea unor gusturi educate si rafinate, va oferim aceasta poveste de colectie.
-
Numele vinului Truda Fanny Rosu este inspirat de vinul produs de Liviu Rebreanu in onoarea sotiei sale Fanny Rebreanu care, de altfel, la vremea lui selecta, imbutelia si eticheta cele mai bune vinuri din crama sa cu eticheta Truda Fanny. Este un vin realizat intr-un lot de doar 4100 de sticle, cu un corp solid, aciditate medie si tendinte pozitive ce va transforma o cina selecta intr-o ocazie speciala.
-
De pe colinele insorite ale Dobrogei, in apropierea cetatii Histria, acest cavaler al gustului se serveste la o temperatura cuprinsa intre 7° si 10°C putand fi asociat cu fructele de mare, pestele gras, carnea alba de pui si legume trase in tigaie.
-
Alaturi de preparate din peste marin, carne de curcan sau pui, de la primul strop de Ammos Alb, vei fi cucerit si te vei lasa abandonat sprintarei arome de flori de camp, completata amplu, dar echilibrat, de savoarea fructelor exotice. Se serveste cel mai bine la o temperatura cuprinsa intre 8° si 10°C.
-
Din struguri Chardonnay copți sub razele soarelui dobrogean si mangaiati de briza Marii Negre, acest vin realizat din strugurii, culesi si sortati manual, vor face deliciul unei mese compuse din preparate mediteraneene, branzeturi sau salate. Se serveste cel mai bine la o temperatura cuprinsa intre 8° si 10°C.
-
Din struguri cultivati pe plantatia colinelor insorite ale Dobrogei, in apropierea cetatii Histria, copti sub razele soarelui dobrogean, acest minunat vin este un bun prieten al preparatelor din peste, fructe de mare, scoici, mancaruri mediteranene, si chiar mancaruri asiatice, dar cu iuteala moderata. Temperatura indicata de servire este cuprinsa intre 8° si 10°C.
-
Acest vin, ce provine din struguri de Sauvignon Blanc, cultivati pe plantatia colinelor insorite ale Dobrogei, se poate consuma alaturi de fructe de mare, preparate din peste, carne alba sau branzeturi tari. Temperatura indicata de servire este cuprinsa intre 8° si 10°C.
-
Este un vin echilibrat, cu aciditate placuta, de o unctuozitate delicata si un gust remanent de lime si pomelo. Noi il recomandam alaturi de preparate mediteraneene pe baza de peste, pui, fructe de mare, mancaruri exotice usoare de vara sau deserturi clasice frantuzesti. Temperatura indicata de servire este cuprinsa intre 8° si 10°C.
-
Aromele acestui vin ne duc cu gandul la fructe rosii si capsuni. Gustul este predominat de citrice, insotite de fructele proaspete. Poate fi servit alaturi de fructe de mare, preparate din peste, paste sau salate usoare de vara, la o temperatura cuprinsa intre 7° si 9°C.
-
Buchetul acestui vin, consumat, cel mai bine, la o temperatura cuprinsa intre 8° si 10°C, se poate asocia cu preparate din carne de curcan, miel la cuptor, dar si fructe de mare sau branzeturi usoare si masline verzi. Deasemenea, poate fi servit si cu antreuri, salate sau mancaruri asiatice condimentate.
-
Consumat la o temperatura cuprinsa intre 8° si 10°C, aromele acestui vin vor surprinde placut alaturi de un platou de fructe de mare, preparate din peste, paste, salate usoare de vara.
-
Consumat la o temperatura de 16°- 18°C, taninurile ferme si intensitatea buchetului vinului Ammos Rosu de HISTRIA fac ca acest vin sa fie excelent pentru consum, alaturi de preparate din carne rosie, vanat, platouri de mezeluri uscate, branzeturi intens aromate, berbecut, rata la cuptor. Se recomanda inclusiv a fi pastrat la sticla, pentru diverse ocazii chiar si 7 ani, perioada in care isi mentine prospetimea initiala.
-
Se recomanda a fi consumat la o temperatura de 16°- 18°C, alaturi de mancaruri robuste preparate din carne rosie, pulpa de miel la cuptor, rulada de vitel, precum si branzeturi maturate sau pastrama de oaie.
-
Gustul puternic de cirese negre si mure, cu taninuri ridicate, consumat la o temperatura de 16°- 18°, face casa buna alaturi de preparate din carne de porc la gratar, berbecut la tava, carne rosie pe plita, telemea sarata, paine neagra, cascaval afumat.